top of page

Shiatsu

Egy rendkívül hatékony alternatív gyógymód

A shiatsu eredete

shiatsu%20orig._edited.png

A shiatsu masszázs az ókori Kínába vezethető vissza, egészség megőrző és betegség gyógyító hatást tulajdonítottak neki. A masszázs kezeléseket mozgásos gyakorlatokkal egészítették ki. Japánba átkerülve beolvadt az ottani technikákba, majd a 20. században, felfrissülve egy modernebb szemléletmóddal, eljutott nyugatra.

A shiatsu lényege

A kínai orvoslásban nagyon fontos, hogy nem részterületeket gyógyítunk, hanem az egész embert kezeljük. A külső és belső tényezőket is figyelembe vesszük, így az életmódbeli és érzelmi tényezők ugyan úgy számítanak.

Ma már tudjuk, hogy a testi betegségeinket legtöbbször szokásaink, illetve lelki problémáink okozzák. Test, lélek és szellem együtt hozzák létre a betegség tüneteket, és együtt is gyógyulnak.

Vagyis a shiatsu holisztikus módszer, mely a kínai gyógyászatnak köszönhetően kifinomult és összetett.

Shiatsu_masszázs_shiatsujogini.hu

A shiatsu szó nyomást, ujjal nyomást jelent. A tsu utal a tsubo-ra, ami maga az akupunktúrás pont. A shiatsuban tehát ujjnyomással dolgozunk az akupunktúrás pontokon, így felszabadítva a blokkokat, szabaddá téve az energia áramlását az egész testben.

Maga a shiatsu kezelés egyrészt teljes testmasszázs. Különlegessége, hogy kényelmes ruhában zajlik földön (tatami-n) fekve. Másik különlegessége, hogy életviteli tanácsok is a részét képezik.

A shiatsu egy rendkívül ellazító módszer. Békés hangoltságban, paraszimpatikus idegrendszeri tónust létrehozva, az agyféltekéket harmonizálva zajlik a kezelés, ez tulajdonképpen előfeltétele is a gyógyulásnak.

A shiatsu hatása

A shiatsu rendkívül hatékony az egészségmegóvásban. A betegségmegelőzés a kínai gyógyászat kiemelten fontos eleme. Manapság az emberek életében rengeteg a stressz, és nagyon sokan vannak, akik egészségesek, csak túlterheltek, stresszesek vagy szoronganak. Az ő esetükben kiemelten fontos a shiatsu, hogy egyensúlyba kerüljön a test és a lélek. Sokszor az illetőnek nincs panasza, csak ellazulni szeretne, de én érzékelem a kezdődő változásokat, és visszaterelem a harmonikus állapotba. Ha ezek a problémák nincsenek kezelve, hosszú távon létrehozzák a megbetegedéseket, ahol már a manifesztálódott problémát kell visszafordítani.

A test meghatározott pontjaira változó mértékű nyomást fejtünk ki, hogy a fáradtságot, fájdalmat, feszültségeket, betegség tüneteket megszüntessük. A nyomásoknak, nyújtásoknak van egy intenzitása, de csak a szükséges mértékben. Egy mechanikai hatás mindenképp van, ám szelíd módon. Ha van fájdalmas testrész, a nyomás helye érzékeny lesz valószínűleg (jó fájdalommal), de a fogások nem járhatnak (rossz) fájdalommal. Én erre nagyon odafigyelek.

A nyomásokat elsősorban ujjal hozzuk létre, de tenyérrel, könyökkel és talppal is végezzük. Az akupunktúrás pontokon keresztül tudunk kapcsolódni a belső szervekkel, a testi problémákat így tudjuk feloldani. Amikor egy pontot, vagy területet nyomunk nemcsak lokálisan hatunk, hanem a test távolabbi részére is - meridiánokon és a fascián (kötőszövetes hártya-rendszer) keresztül. A szervek kapcsolódásai révén további szervekre is kihat, illetve a test más-más rétegeire (például az ízületek, haj és fogak, a látás és a hallás) is.

jóga_és_shiatsu_shiatsujogini.hu

"Nincs lágyabb, mint a víz, mégis a köveket kivájja:
nincs különb nála.
A gyenge legyőzi az erőset, a lágy a keményet"

                                      (Weöres)

Ha az áramló energia és folyadék (testünk 70%-a víz; vér és nyirok-folyadék) több vagy kevesebb az egészségesnél, illetve megakad az áramlás a csatornában (a meridián mentén először fájdalmat létrehozva), akkor azt fel kell oldani. Olyan ez, mint a föld alatti vagy feletti vizek áramlása. Ha valami akadály állja útját, mint egy gát; előtte felduzzad, a gát után csökken a víz mennyisége. Ilyen gátat tud létrehozni például egy izomfeszülés. Ehhez hasonlóan a vér áramlása sem megfelelő ott, ahol probléma van. És ezek az áramlások kerülnek harmóniába a megfelelően végzett nyomásokkal.

A shiatsu eszköztárának részét képezi az akupresszúra mellett, a mély nyomások és nyújtások használata, a kötőszöveti technikák, valamint az ízületi mobilizációk, melyek a modern korban kerültek bele. Az ízületi mobilizációk az ún. MET technika (Muscle Effect Therapy) használatával történnek.

Lehetséges egyes részek speciális kezelése; így hasmasszázs, arc és fej masszázs, vagy például a medence kezelése is.

Kinek ajánlott a shiatsu?

Korosztálytól függetlenül ajánlott, pici babáktól az idősekig.

Nagyon hatékony a shiatsu:

 • hátfájásra,

 • izomfájdalmakra,

 • mozgásszervi betegségekre,

 • nőgyógyászati és

 • emésztőszervi betegségekre,

 • idegrendszeri probléma, depresszió, vagy szorongások esetén,

 • általános ellazulásért,

 • egészségmegőrzésre,

 • és várandósoknak is.

shiatsu_Somrai_Szabó_Szilvia_www.shiatsu

A shiatsu masszázshoz

Egy shiatsu kezelés kiegészülhet mozgásgyakorlatokkal, vagy életmódhoz kapcsolódó általános tanácsadással.


Tartós változást általában 6-10 alkalom esetén tudunk elérni, amely kúra szerűen, heti rendszerességgel valósul meg.  Nem akut esetben, illetve az egészség megtartására irányuló kezelések ugyanakkor egyedi módon,  három hetente - havonta is igényelhetők.

A kezelést mindig az adott egyénre szabom, a páciens korának, életmódjának, és a problémának megfelelően. Az első alkalommal részletesen átbeszéljük, hogy milyen problémával keresett fel, mire van szüksége, és egy állapotfelmérés történik. (Ha vannak orvosi leletei, jó ha azokat is magával hozza.)

A kezelés egy óra hosszú, csak a kliensről szól, hogy kikapcsolódjon, feltöltődjön, és gyógyuljon. 

Amivel elsősorban fordulhatsz hozzám:

 • várandósság idején

 • általános közérzet javítására

 • stressz csökkentéséért

 • fájdalom csillapításért

 • gerinc, és ízületi problémákkal

 • szomatikus eredetű fájdalmakkal

 • különböző alvás problémák esetén

 • egészségmegőrzés céljából

www.shiatsujogini.hu_logo
bottom of page